MODERNA POVLAČI 764.900 DOZA VAKCINE PROTIV COVID-19 NAKON ŠTO JE PRONAĐENA KONTAMINACIJA

Američka farmaceutska i biotehnološka kompanija Moderna Inc. u petak je u Evropi povukla 764.900 doza vakcine protiv COVID-19 “Spikevax” nakon što su kontaminanti otkriveni u bočici.

“Doze se povlače zbog pronalaska stranog tijela u jednoj bočici u seriji proizvedenoj na ugovorenoj proizvodnoj lokaciji kompanije, ROVI,” izjavili su Moderna i španjolski ROVI Pharma Industrial Services u zajedničkoj izjavi.

Proizvođač vakcine nije precizirao kakva je strana supstanca pronađena i povukao je sve iz “velikog opreza”.

Kontaminacija je pronađena u samo jednoj bočici serije i istraživači ne vjeruju da je kontaminacija predstavljala rizik za druge bočice u seriji.

“Moderna je izvršila kumulativnu pretragu svoje globalne sigurnosne baze podataka i nije prijavljena nikakva zabrinutost za sigurnost kod pojedinaca koji su primili Moderna COVID-19 vakcinu iz ove grupe. Do danas nisu identifikovani nikakvi problemi u pogledu sigurnosti ili efikasnosti”, navodi se u saopštenju.

Lotovi su raspoređeni od 13. do 14. januara u Norveškoj, Poljskoj, Portugalu, Španiji i Švedskoj. Do danas je širom svijeta primijenjeno više od 900 miliona doza Moderna COVID-19 vakcine.

Japanske vlasti su prošle godine povukle nekoliko serija svojih vakcina protiv COVID-19 nakon što je istraga otkrila kontaminante od nehrđajućeg čelika u nekim bočicama. Povučene serije proizvela je ista španska kompanija ROVI.


Komentar: Elma Mujkić (https://www.facebook.com/profile.php?id=100020161265415)

“Moderna (Mode_RNA 😉😉) povlači blizu 765.000 doza jer je u njima pronađeno nešto što ne bi trebalo da bude tu (contamination found). Inače, ta tekovina civilizacije, ta sveta vodica za besmrtnost je najsigurniji proizvod iza koga stoje naučnici cijelog svijeta, svojim ugledom garantuju sigurnost vaših života. Ne znam kako se mogao desiti ovaj propust, još čovječe ako su promućkane 11 umjesto 10 puta, avaj. 😱😱”


Najveći japanski proizvođač lijekova, Takeda Pharmaceutical, rekao je u saopćenju da se kontaminacija vodi do proizvodnje koju vodi ROVI. Nalazi su otkriveni istragom koju su provele dvije kompanije, a ne japansko ministarstvo zdravlja.

Trojica muškaraca u Japanu teško su se razboljela u avgustu 2021. nakon što su primili drugu dozu vakcine protiv COVID-19 koja je sada opozvana i umrli su ubrzo nakon toga. Takeda je u tadašnjoj izjavi rekao da nema dokaza da su oni povezani s vakcinom, prenio je Reuters.

“Nehrđajući čelik se rutinski koristi u srčanim zaliscima, zamjenama zglobova i metalnim šavovima i spajalicama. Kao takvo, ne očekuje se da bi ubrizgavanje čestica identifikovanih u ovim partijama u Japanu rezultiralo povećanim zdravstvenim rizikom”, saopštila je kompanija.

Prva dva prijavljena smrtna slučaja u zemlji povezana sa kontaminiranim dozama Moderne bila su dva muškarca, starosti 30 i 38 godina. Obojica su umrla dva dana nakon što su primili drugu dozu od zaražene serije vakcina.

Treći slučaj bio je 49-godišnji muškarac, koji se također razbolio nakon što je primio drugu dozu i preminuo je sljedećeg dana, saopćilo je ministarstvo zdravlja, napominjući da je njegov jedini poznati zdravstveni problem alergija na heljdu.

Izvori:

topic Written by:

Be First to Comment

Komentariši