KRIPTO (CRYPTO) prekretnica je stigla jer korporativne banke uništavaju povjerenje javnosti

KRIPTO (CRYPTO) prekretnica je stigla jer korporativne banke uništavaju povjerenje javnosti… svaka osoba mora postati vješta u kriptovalutama ili rizikuje da izgubi sve.

Poslednjih nekoliko godina bio sam glasan zagovornik tehnologije i decentralizacije iza kripto, ali istovremeno i glasan kritičar hypea i spekulacija koje karakterišu toliki dio kripto ekosistema. Donedavno se činilo da nije postojao uvjerljiv razlog za izlazak iz tradicionalnog bankarskog sistema i prihvaćanje kriptovaluta kao alternative, s obzirom na to koliko malo trgovaca prihvata kriptovalute u poređenju sa brojevima koji prihvataju dolare.

U posljednje tri sedmice sve se to radikalno promijenilo.

Prvo je kanadska vlada naredila zapljenu privatnih bankovnih računa građana koji nisu učinili ništa loše i nisu prekršili zakone. Bez upozorenja, njihova bankarska sredstva je opljačkala vlada, a banke su to rado podržavale sve vrijeme. Ovo je dokazalo svijetu da se bankama više ne može vjerovati kao čuvarima vašeg novca. Svi vaši depoziti mogu biti ukradeni u bilo koje vrijeme, iz bilo kojeg razloga, bez odgovarajućeg postupka ili regresa.

Banke su postale pljačkaši banaka.

Drugo, oštre ekonomske sankcije koje su uvedene protiv Rusije (i sve stvari vezane za Rusiju, čini se) razbile su iluzije o bankarskim „rezervama“ i sistemu transfera novca zasnovanom na SWIFT-u. Sada možete biti de-platformirani sa SWIFT-a, a sve vaše bankarske rezerve mogu zaplijeniti vlade. To znači da bankarske rezerve nisu „rezerve“ i očigledno ništa ne znače.

Visa, Mastercard, Google Pay i Apple Pay su slijedili njihov primjer, isključivši sve ruske građane iz njihove financijske infrastrukture, uključujući Ruse koji zapravo protestuju protiv rata i ne žele ništa s Putinovim postupcima. Lekcija ovdje? Čak i ako se nalazite u istoj zemlji kao i neko ko se ne sviđa zapadnom financijskom sistemu, možete biti potpuno uklonjeni sa financijske infrastrukture bez upozorenja, bez vaše krivice.

Ne kontrolišete sopstveni novac ako je u bankama.

Ovo je ostavilo bezbroj ruskih građana u nemogućnosti da kupuju namirnice, plaćaju kredite stranim kreditorima, primaju plaćanja za izvoz proizvoda itd. Uništavaju se životi ljudi, a banke su saučesnici u uništavanju.

Važno je da sve što banksteri rade Rusima, planiraju da urade i VAMA. Ako odbijete da se pridržavate bilo čega — kao što su vakcine — možete biti odsječeni od cijelog financijskog sistema bez upozorenja.

Ovakvo ponašanje banaka dalo je uvjerljiv argument za njihovo potpuno odbacivanje i prelazak na kripto

S obzirom na ove radikalne promjene u svijetu u posljednjih nekoliko sedmica, napravio sam, kako vjerujem, iskrenu ponovnu procjenu uloge kriptovaluta u našem modernom (rizičnom) svijetu.

To je sljedeće:

Da, kripto je rizičan. Ali banke su sada još rizičnije.

Drugim riječima, tradicionalni bankarski sistem je sada vaš neprijatelj i može se okrenuti protiv vas u bilo kojem trenutku kako bi namjerno ukrao vašu imovinu. Kod kriptovalute, rizici su više u domenu rizika fluktuacije cijena, a prisutni su i neki sigurnosni rizici. Ipak, kripto, kada se pravilno provodi, vladu čini nemoćnom da zaplijeni vaše kripto novčanike.

To je priroda decentralizacije. Nijedan autoritet ne može odlučiti da vam uzme sve.

I dalje sam uvjeren da su krajnja pohrana imovine fizičke stvari: zlato, srebro, zemlja, municija, gorivo, rabljena vozila, itd. Ali za imovinu koju treba držati u gotovo tekućim oblicima, kripto pohrana sada ima daleko više smisla nego bankovni računi.

Odjednom se pojavio savršen slučaj upotrebe kriptovaluta. Njegova decentralizovana priroda postaje suštinsko sredstvo za financijski opstanak. Prije nekoliko godina niko nije zamišljao da će banke biti naoružane protiv nevinih, mirnih građana, ali sada kada su vlade prešle taj Rubikon, kripto je jedino razumno mjesto za pohranjivanje sredstava koja zahtijevaju gotovo likvidnost.

Pod “skoro likvidnošću” mislim na sredstva kojima vi ili vaše preduzeće trebate pristupiti da biste platili svakodnevne troškove kao što su platni spisak, računi za komunalije, namirnice, itd. Pošto je teško platiti za one koji koriste fizičko zlato ili srebro, morate na kraju da izvršite plaćanja u valuti kao što su dolari. Ali ne želite te dolare pohraniti u banku koja bi mogla ukrasti vaš novac. Dakle, umjesto toga, možete pohraniti dolare u neki kripto novčanik po vašem izboru, a zatim ga pretvoriti natrag u keš samo kada trebate platiti račune. Kada ne plaćate račune, možete ga držati pohranjenim u kripto, gdje vam ga vlade ne mogu lako ukrasti.

Ovo ne eliminira rizik od fluktuacije cijena kripto valuta, ali eliminira rizik da sva vaša bankarska sredstva opljačka korumpirana, kriminalna vlada.

Ne slažem s karakterizacijom da je “Bitcoin digitalno zlato”. Samo zlato je zlato. Fizičko zlato. Nijedna kripta nije zlato, a kripto nikada neće zamijeniti fizičke metale u vašim rukama. Ali kriptovalute mogu postići mnoge druge stvari s kojima zlato ne može parirati, kao što su brze, globalne transakcije i transferi. (Savršena kripta, po mom mišljenju, je kriptovaluta sa zlatom ili srebrom. Još uvijek istražujem nekoliko kandidata u toj oblasti…)

Svaka osoba treba da bude stručna u osnovama kriptovaluta

Zbog ove promjenjive dinamike, sada mi je potpuno jasno da svaka osoba mora biti iskusna u korištenju kriptovaluta kao alata za financijsko preživljavanje. Živimo u eri kriminalne vlasti. Nemaju dileme oko zaplijene vaših bankovnih računa, krađe vašeg tekućeg računa i uništavanja vašeg života čak i ako niste učinili ništa loše.

Od danas pa nadalje, ne može se vjerovati svim bankama koje reguliraju vlade. Oni su razbili društveni ugovor o tome šta znači biti banka. Ako ne mogu da urade jedinu jednostavnu stvar koju bi trebalo da urade — zaštite vaše depozite i ne dozvole da budu ukradeni — onda ne zaslužuju vaš novac i vaše povjerenje.

Kripto svijet gradi alternativnu, decentraliziranu transakcionu infrastrukturu posljednju deceniju ili više. To nije savršen sistem – bio je opterećen ukradenim novčanicima, apsurdnom marketinškom hajkom i nekim slučajevima potpune prevare – ali nam je također donio značajan napredak u sigurnosti i upotrebljivosti koji ga čine lako održivim upravo sada, 2022. godine.

Od jučer sam prvi put nakon mnogo godina kupio kriptovalutu. Neću vam reći koju sam valutu kupio jer se ne radi o promociji novčića. Ovdje se radi o izlasku iz bankarskog sistema i osiguravanju da smo svi vješti u korištenju kriptovaluta kao mehanizma za preživljavanje.

Evo mog domaćeg zadatka za sve koji se još ne bave kriptovalutom:

Korak 1: Preuzmite i instalirajte Exodus novčanik.

Exodus.com Slobodno je. Može raditi na desktop računaru ili mobilnom telefonu. Ovo je novčanik za pohranu kriptovaluta na vašem lokalnom uređaju. Ne zna ko ste i nije potrebna verifikacija lične karte. Obavezno zapišite svoju lozinku za oporavak od 12 riječi kako biste mogli vratiti novčanik na drugi uređaj ako vaš trenutni novčanik bude uništen (preko pada računara, izgubljenog mobilnog telefona, itd.).

Nakon što ovo instalirate, ako imate prijatelja koji koristi kriptovalute, zamolite ga da prebaci kriptovalute u vrijednosti od nekoliko dolara u vaš Exodus novčanik, samo da vam pokaže kako to funkcionira. Obično će vam rado pokazati kako se to radi.

Korak 2: Pridružite se online razmjeni kao što je Gemini

Gemini.com je internetska berza koja vam omogućava da povežete onlajn novčanik sa vašim bankovnim računom. Za to će biti potreban vaš broj socijalnog osiguranja, vaše ime i identifikacioni dokumenti. Nakon odobrenja, možete kupiti kriptovalute sa svojim bankovnim računom, efektivno prebacujući iz keša u kriptovalute. Koju kriptovalutu biste trebali kupiti? To je previše za objasniti ovoga puta ovdje. Ja sam obožavatelj određenih stabilnih tokova, ali ne i Tether-a. O tome ću više govoriti kasnije, ali čuvajte se glupih mem kovanica i novčića koje slavne ličnosti u velikoj mjeri promoviraju neukim masama.

Shvatite da kriminalna vlada teoretski može zamrznuti kripto u vašem Gemini novčaniku, jer znaju vaš identitet. Dakle, ne želite da držite sredstva u Geminiju. Koristite Gemini kao ulaz i izlaz na vaš keš bankovni račun.

Korak 3: Premjestite nešto kriptovaluta iz Gemini u vaš Exodus novčanik

Prebacite nešto kriptovaluta na svoj Exodus novčanik. Pretražite online videozapise s uputama ako vam je potreban vodič. U ovom trenutku, kripto sredstva su u vašem Exodus novčaniku, a vaši kriptografski ključevi su pohranjeni na vašem lokalnom uređaju. Niko zapravo ne zna da imate ovaj novčanik, a novčanik nije vezan za vaš identitet. Ovo je pohrana vaše kriptovalute koja nije u oblaku, ali još uvijek nije “hladna” pohrana. Za hladno skladištenje, moraćete da isključite računar sa interneta ili da kupite hardverski uređaj za skladištenje kao što je Trezor.

SAVJET: Razmislite i o kupovini samostalnog prijenosnog računara za nekoliko stotina dolara. Postavite VPN na tom računaru. Koristite VPN da uradite sve i nikada ne koristite taj laptop za bilo šta osim za pokretanje kriptovalute. Preuzmite i instalirajte Exodus novčanik ovdje. Povežite laptop na internet samo kada aktivno koristite novčanik. Kada ga ne koristite, fizički isključite uređaj s interneta (eternet kabel, obično). Isključite wi-fi. Smatrajte da je ovaj laptop namjenski novčanik, sposoban za hladno skladištenje. Svi ovi koraci će vas zaštititi od hakera i sajber kriminalaca.

Korak 4: Potrošite nešto kriptovaluta na mreži, tako da znate kako da kupite kriptovalute

Želim da izvršite jednu online kupovinu koristeći kripto. Botach.com prodaje opremu za preživljavanje i prihvata kriptovalute. Health Ranger Store takođe prihvata kriptovalute, a vjerovatno postoje i stotine hiljada drugih trgovaca koji takođe prihvataju. Nađite trgovca i kupite nešto, čak i nešto malo. Želim da prođeš kroz ovaj proces i navikneš se da vidiš kako funkcionira.

Nakon što završite ovaj proces, razumjet ćete osnove kriptovalute.

Shvatite rizik i odlučite šta je najbolje za vas

Sada kada imate kripto novčanik i online razmjenu, imate nove opcije koje prije niste imali. Ako želite, sredstva možete spremiti u svoj kripto novčanik. Iako to ne preporučujem, također možete špekulirati o kripto kovanicama i pokušati nadmudriti druge kripto igrače (ali po mom mišljenju ovo je luda igra jer “velike ribe” pljačkaju tržišta). Također možete potrošiti kriptovalute daleko od znatiželjnih očiju državnog nadzora i nadzora banaka (drugim riječima, možete imati malo privatnosti).

Pogledajte kovanice privatnosti kao što je Zcash. Saznajte šta su zapravo “kovanice privatnosti”. “Z” znači “Nula znanja”. To je ono što želite za maksimalnu privatnost. (Odricanje od odgovornosti: trenutno ne držim nikakav zcash, ali vjerovatno ću u nekom trenutku.)

Također, zapamtite lošu stranu svega ovoga. Sva kriptovaluta postaje beskorisna u kolapsu mreže. I opet, isto rade i banke. Zato zapamtite da koristite kriptovalute da biste ušli u fizičke stvari kao što su fizičko zlato i srebro.

Treasure Island kompanija za plemenite metale (koja sponzorira moj podcast) prihvata kripto plaćanja za fizičko zlato i srebro. Nekoliko drugih dilera plemenitih metala također prihvata kriptovalute. Takođe možete pronaći osobu koja želi da vam proda plemenite metale u privatnom poslu.

Budite pametani. Budite oprezni. Nemojte biti uvučeni u gluposti za brzo bogaćenje. Trebali biste tražiti stabilnost i sigurnost, a ne spekulacije i apsurdno visoka obećanja povrata. Ne preporučujem “ulaganje” u kriptovalute i nadati se povratu. Moja preporuka je isključivo korištenje kripto infrastrukture za pohranu ili prijenos sredstava, čime se izbjegava naoružani bankarski sistem.

Na kraju, kao što sam sve vrijeme govorio, ono što se zaista računa je ono što je u vašim rukama: zlato, srebro, municija, zemlja, smeštaj, hrana, hitna medicina, itd. Ali u procesu dolaska do toga, sada se čini očiglednim da sigurnije je koristiti kriptovalute nego banke.

Banke su tvoj neprijatelj. Crypto ne zna ko ste i nije ga briga. (Kripto je agnostik reputacije.)

Banke nisu samo zastarjele, one su sada naoružane protiv vas. A dolar će ionako pasti na nulu, što je jedan od razloga zašto ne preporučujem stabilne kriptovalute vezane za dolar. Kako dolar gubi vrijednost, tako gube i stabilne kriptovalute koje su vezane za dolar.

Saznajte više o svemu ovome u ➜ današnjem podcastu.

topic Written by:

Be First to Comment

Komentariši